L’Oustalle bevindt zich op een ideale locatie: op een volkomen rustige plek, zonder verkeersgeluiden. Tegelijk kan je op 2 kilometer afstand, in het dorpje Varen, de dagelijkse boodschappen doen.

Daar is een heerlijk restaurant, supermarktje en wekelijkse markt. Verder is er een mooie 13e eeuwse Romaanse kerk te bezoeken en het gemeentehuis is gevestigd in een 15e eeuws kasteeltje. De streek is een wandelparadijs. Wandelroutes liggen voor u klaar. Fietsroutes worden met borden aangegeven. Eén van deze routes loopt zelfs langs het huis. 

Najac namiddag, op 10 km afstand van het huis

Markt

Je kunt heerlijk verkoelen in of bij de Aveyron, die langs het dorp stroomt. Het wekelijkse marktje in Varen is op zaterdagochtend: groenten en fruit, kaas, vis en wijn. De zondagse regiomarkt in het 10 km verder gelegen Saint-Antonin-Noble-Val moet je meemaken! Druk in de zomer van alle busjes met heerlijkheden uit de wijde omgeving. Goed gebruik is een glaasje wijn of koffie na de markt op één van de schaduwrijke terrasjes.

Markt St. Antonin – Zondag 10:00u

De zondagse regiomarkt St. Antonin – ‘s ochtends om 09:30u

Alles komt bij elkaar

Le Riols bevindt zich in de Tarn, op de grens van drie departementen: Aveyron in het noorden, Tarn-et-Garonne in het westen en de Tarn ten zuiden en oosten. Alle drie deze departementen bieden veel natuurschoon, cultuur en vele bezienswaardigheden. Iedere schilder, fotograaf en liefhebber kan zijn hart ophalen. Vooral in het voor- en najaar is het licht perfect.

 

De Tarn, het 81ste departement, gelegen in de Midi-Pyrénées, is een prachtige streek. Het landschap is zeer gevarieerd. Wat deze streek zo aantrekkelijk maakt zijn enerzijds de talrijke schitterende middeleeuwse dorpjes, die hun charme nog altijd behouden hebben, zoals Saint-Antonin-Noble-Val, Cordes-sur-Ciel, Najac, Penne, Bruniquel, Puycelci. Stuk voor stuk pareltjes. 

Vergezichen bij Cordes sur Ciel

Toegangspoort medieval Cordes sur Ciel

Cordez Sur Ciel – stadje op een rots waar je uren kunt rondlopen

Vele landschappen

Het landschap is gevarieerd en heuvelachtig met prachtige vergezichten. Richting Gaillac vind je wijnvelden op de hellingen. Bij Saint Antonin rotspartijen die vanuit de kano mooi te bezichtigen zijn. Het is ook de streek van de Katharen. Er is veel (burchten, kastelen, stadjes, dorpjes) dat nog herinnert aan hun aanwezigheid en hun strijd voor de vrijheid van godsdienst. Net als Najac ligt Cordes-sur-Ciel op een strategische rots, heel belangrijk tijdens de Katharentijd. Cordes geeft volledig uitzicht op het omringende landschap vanaf de hoog gelegen terrasjes en heeft al lang grote voorkeur bij de kunstenaars om te wonen en te exposeren. Zeer de moeite waard.

Plateau bij St. Antonin met ochtend mist

De Aveyron bij St Antonin

Drie steden binnen één uur

Toulouse mag je niet missen als het even kan. De stad heeft door de vliegtuigindustrie en de vele studenten een bruisend en rijk centrum tegen een historisch decor. Veel winkels, restaurants, oude details en genoeg actie om een flink aantal uren door te brengen. Na de drukte van deze mooie stad is het heerlijk thuiskomen in l’Oustalle.

 

Maar je moet zeker ook Albi niet vergeten te bezoeken, de stad waar de beroemde schilder Toulouse-Lautrec leefde. Bezoek het aan hem gewijde museum en ook de Kathedraal St. Cécile. In de omgeving van L’Oustal vind je vele mooie, goed onderhouden kastelen: onder andere Château du Cas, Château du Cayla (met het museum van Cayla), Château du Mauriac en Castelnau de Montmiral met haar 14e en 15e eeuwse huizen.

 

De oude stad Cahors is bekend als centrum van de gelijknamige wijnstreek en heeft veel oude gebouwen met gastronomische plekjes. Een bezoek aan Cahors is goed te combineren met Saint-Cirq-Lapopie, een gerestaureerd rotsdorpje geliefd bij schilders en kunstenaars en is één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Voor de liefhebber maar wel wat verder rijden (ruim twee uur) is er het wereldberoemde burchtcomplex Carcassonne.

St. Cirq Lapopie

De hooggelegen terrassen van Cordes sur Ciel vlak voor de lunch

Toulouse mag u ook niet missen

Andere aanraders zijn 

Castres met onder andere het Goya museum. Le Sidobre, spectaculair natuurgebied met granieten plateaus, bijzondere steenformaties en watervallen, waaronder: “le saut de la truite”. Over vele bezienswaardigheden vind je in l’Oustalle uitgebreide informatie.

Links omgeving